Când adversarii se așteptau mai puțin, Laurentiu Reghecampf a trecut la sistemul 3-4-3 în plin campionat. O nouatate pentru gruparea din Ghencea în ultimii ani, dar și un risc. Mulți s-au întrebat de ce antrenorul Stelei a ales să facă această schimbare majoră, în condițiile în care echipa mergea excelent.
Există însa mai multe motive, iar fiecare dintre ele anunță nașterea unui alt mare antrenor român: 1. A vrut să-i țină în priză pe jucători Primul antrenor din Liga I care a schimbat sistemul în plin campionat, când echipa juca bine, a fost Dan Petrescu. Întrebat atunci de ce a renunțat la 4-2-3-1 în favoarea unui 4-3-3, „Bursucul” a răspuns senin că jucătorii dădeau semne de plictiseală. Petrescu, un foarte bun tactician, a simtit pulsul vestiarului și ales să facă o schimbare. Jucatorii au fost astfel din nou concentrați în timpul meciurilor, fiind motivați de ideea de a nu greși.
2. Este noul trend? Într-o perioadă în care mai toate echipele joacă în 4-2-3-1, cele din Italia au făcut întoarcerea în timp și au revenit mai vechiul 3-4-3. Una dintre echipele care l-a adaptat rapid a fost campioana Juventus Torino. Imediat dupa ce Conte a facut aceasta schimbare, „Batrâna Doamna” a reusit sa lege în campionat o serie de 49 de jocuri fara înfrângere.
Sistemul a fost adoptat si de nationala Italiei, care l-a folosit cu succes la Campionatul European din această vară. Cesare Prandelli a reușit atunci să ajungă în finală, pe care a pierdut-o însă în fața Spaniei cu 4-0. Este de reținut însă că puțini le dădeau șanse italienilor să treacă mai departe de sferturi, ținând cont de scandalul cu mafia pariurilor care a zguduit fotbalul din „Cizmă”.
De punctat că în această așezare, „cormoranii” au luat Liga Campionilor în 2005. De asemenea, marele Johan Cruyff a avut cel mai mare succes la Barcelona când a folosit acest sistem.
3. I-a făcut loc lui Gardoș Un alt argument care a contat în decizia lui Reghecampf a fost valoarea fundașilor centrali pe care-i are la dispoziție. Vlad Chiricheș era bătut în cuie, în vreme ce pentru celălalt post se băteau Lukasz Szukala și Florin Gardoș. Primul este unul dintre cei mai siguri fundași centrali din Liga I, însă evoluțiile excelente ale lui Gardoș l-au recomandat și pe acesta pentru un post de titular.
Fostul fundaș al Chiajnei și-a revenit după perioada neagră prin care a trecut, cu suspendări, accidentări și jocuri slabe, iar sub comanda lui Reghecampf și-a recăpătat încredere. Atunci când a fost folosit, Gardoș a arătat multă siguranță și a adus aminte de evoluțiile sale din perioada în care doar ce semnase cu Steaua. Potențialul i-a fost citit și de Pițurcă, antrenor care l-a readus în circuitul echipei naționale. Gardoș a fost unul dintre cei mai buni jucători în amicalul cu Belgia, în ciuda gafei de la golul lui Benteke. În 3-4-3, Reghecampf are astfel ocazia să exploateze „materialul” pe care-l are la dispoziție pentru apărarea.
4. Are jucători care se pliază perfect pe acest sistem Steaua are în componență mijlocași laterali cu o mare capacitate de efort, dar și cu poftă ofensivă. Atât Chipciu – pe partea dreaptă, cât și Pârvulescu sau Latovlevici – pe flancul opus, pot pendula cu succes în orice moment între atac și apărare. Această așezare permite echipei să aducă și mai mulți oameni în preajma careului advers, ceea ce mărește considerabil posibilitatea de a marca. În plus, în acest sistem, Steaua are ocazia să-și îmbunătățească pressingul în jumătatea adversă, una dintre cele mai importante arme ale sale din acest sezon. Adversarul este pur și simplu sufocat în propria jumătate.
5. Riscuri Pericolul apare însă atunci când adversarii reușesc să treacă mingea peste acest grup de jucători, iar fundașii greșesc pasul la off-side. De asemenea, și schimbarea flancurilor poate surprinde apărarea Stelei, deoarece în acest sistem există dificultăți la repliere.
Slăbiciunile – normale pentru orice sistem – sunt recunoscute și de Johan Cruyff, un fan al acestei așezări: „3-4-3 e seducător pentru că împarte în mod egal riscurile, conform simetriei formației: linia subțire de trei fundași este „yin”, în vreme ce tridentul din atac este „yang””, spunea acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER